Подобно на израза “Красотата е в очите на наблюдателя“, ефективният уеб дизайн се определя от потребителите, а не собствениците му. Има много фактори, които влияят върху използваемостта при изработка на уеб сайт и то не е само визия (колко добре изглежда), но също така как функционира (колко лесен е да се използва).

Когато не са добре проектирани са склонни да се представят слабо и имат не оптимални метрики в Google Analytics (например висока степен на отпадане, ниско време на място, нисък брой страници на посещение и ниски реализации).

Кое е добро и лошо при изработка на уеб сайт?

По-долу сме посочили най-добрите принципи на проектиране и изработка на уеб сайт, които ще направят вашия сайт естетичен, лесен за използване, ангажиране и ефективност.

 1. Цел
  Най-важно е винаги да се грижим за нуждите на потребителя. Посетители, които търсят информация, забавление, някакъв вид взаимодействие или да преговарят с вашия бизнес? Всяка страница трябва да има ясна цел, и за да изпълни конкретна задача за потребителите по най-ефективния възможен начин.
 2. Комуникация
  Хората в интернет са склонни да искат информация бързо, така че е важно при изработка на уеб сайт да се комуникира ясно и да направите своята информация лесна за четене и смилане. Някои ефективни тактики са: организиране на информация с помощта на заглавия и под заглавия, използвайки точки вместо дълги неразбираеми изречения, оставяне на въздух в текста.
 3. Шрифтове
  Като цяло, без серифни шрифтове като Ариал и Вердана са по-лесни за четене онлайн (без серифни шрифтове са съвременни шрифтове без декоративни елементи). Идеален размера на шрифта за четене е 16px и се придържаме към максимум към 3 шрифта в максимум 3 размера.
 4. Цветове
  До добре обмислена цветова палитра може да се извърви дълъг път, за да се подобри работата на потребителя. Допълващи се цветове създават баланс и хармония. Използването на контрастни цветове за текста и фона ще направи четенето по-привлекателно. Живите цветове създават емоция и трябва да се използват пестеливо (например за бутони и призовават за действия). И накрая, но не на последно място, празно пространство / отрицателно пространство е много ефективно и създава модерен и изчистен външен вид.
 5. Снимки
  Една снимка може да замени хиляда думи и избора на правилните изображения може да помогне с позициониране на марката и свързване с вашата целева аудитория. Ако не разполагате с високо качествени професионални снимки, помислете за закупуване на на снимки, за да се подобри визията. Също така можете да използвате инфо графики, клипове и векторни изображения, тъй като те могат да бъдат много по-ефективни в общуването, отколкото дори най-добре написаната част от текста.
 6. Навигация
  Навигацията понятие за това колко лесно е за хората да предприемат действия и да се движат в различните страници. Повечето тактики за ефективна навигация включват логична йерархия на страниците, проектиране по “три клик правило”, което означава, че потребителите ще бъдат в състояние да намерят информацията, която търсят в рамките на три кликвания. Задължително е използването на така наречената карта на сайта.
 7. Оформление в решетка /таблица/
  Поставяне съдържанието на случаен принцип може да доведе до разхвърлян изглед. Базирани на решетка оформления организират съдържанието по секции, колони и кутии, които се подреждат и се усеща баланс, което води до по-добър дизайн.
 8. Модела “F”
  Изследвания за проследяване на движението на очите са установили, че хората сканират компютърните екрани в модел “F”. Повечето от това, което хората виждат е в горната лява част на екрана, а дясната страна на екрана се наблюдава рядко. Вместо да се опитвате да принудите визуален поток на зрителя, ефективно проектираните страници ще работят с естественото поведение на читателя и показване на информация по реда на важност (от ляво на дясно, и горе до долу).
 9. Време за зареждане
  Всеки се дразни когато зареждането отнема повече времеи. Основните съвети за зареждане на страниците по-ефективно включват оптимизиране на размерите на изображението (размер и мащаб), оптимизиран код в централната CSS или JavaScript файл (това намалява заявките по HTTP) и не омаловажавайте HTML, CSS, JavaScript (трябва да са компресирани за да се ускори тяхното време за зареждане).
 10. Мобилност
  Сега е нещо обичайно да има достъп от различни устройства с екрани с различни размери и резолюция, така че е важно да се разгледа, как изглежда вашето онлайн представяне в мобилна среда. Ако не стой добре в мобилна среда, можете или да се направи редизайн в мобилно оформление (това означава, че ще се адаптира към различни ширини на екрана) или може да се изгради специален мобилен сайт оптимизиран специално за мобилни потребители).

Лесно е да се създаде един красив и функционален уеб сайт, просто като се придържате към тези съвети. Така или иначе, тези принципи може да ви помогнат за да бъде представянето ви в мрежата по-добро, полезно и запомнящо се!

Share This